Desatero bezpečnosti práce na žebříku

Desatero bezpečnosti práce na žebříku
4.9
(8)

Nejčastějším prostředkem ke zvýšení místa práce, hned po židlích, stoličkách, stolech, kbelících, paletách apod., je žebřík. Žebříků dnes na trhu naleznete nepřeberné množství, od jednoduchých, výsuvných, skládacích, dvojitých, trojitých až po autožebříky. Je proto nanejvýše vhodné, dodržovat desatero bezpečnosti práce na žebříku.

I proto, že právě pády ze žebříků tvoří velkou část koláče počtu pracovních úrazů.

Abyste ze žebříku nesletěli, stačí dodržet pouze pár základních bezpečnostních zásad.


Každému zaměstnavateli, jehož zaměstnanci při práci používají žebříky, doporučuji a zároveň nabízím:

  1. provedení řízení rizik ve vztahu k žebříkům, tj. identifikace nebezpečí, hodnocení rizik návrh opatření, zpracování dokumentace o rizicích a komunikaci rizik s relevantními zaměstnanci, dle požadavků zákoníku práce;
  2. vypracování místního provozního bezpečnostního předpisu, kterým se upraví zásady bezpečnosti práce na žebříku v podmínkách zaměstnavatele;
  3. zajištění školení o právních a ostatních předpisech BOZP, ve vztahu k žebříkům, dotčených zaměstnanců;
  4. provedení kontrol provozuschopnosti (někdy nesprávně označovaných jako revize), používaných žebříků a vypracování kontrolní zprávy.

Desatero bezpečnosti práce na žebříku


Rada 1: Výběr žebříku

Použijte pro práci vhodný žebřík (materiál, nosnost, stabilita, délka apod.) Nezapomeňte, že žebřík, který používáte k výstupu na zvýšenou plochu – např. rovnou střechu, musí tuto plochu přečnívat nejméně o 1.1 m, čímž vytvoří přirozené zábradlí.

Rada 2: Ustrojení při práci

Vhodně se pro práci ustrojte (zejména použijte vhodné boty s dostatečně pevnou podrážkou a odpovídajícím vzorkem, pro omezení rizika podklouznutí, přiléhavý oděv, které omezí riziko zachycení, případně též použijte pracovní rukavice, ochranné brýle a bezpečnostní přilbu).

Rada 3: Kontrola žebříku

Před použitím žebříku jej řádně překontrolujte (mechanická poškození, uvolněné či chybějící části, poškozené bezpečnostní prvky včetně patek žebříku, nečistoty na žebříku apod.).

Rada 4: Ustavení žebříku

Před výstupem, žebřík řádně ustanovte na pracovním místě (pozor na měkký povrch, aby se podélníky – patky, nezabořily do země, pokud hrozí riziko podklouznutí, žebřík je nutno proti tomuto zajistit – zarážky nebo uvázání, příčníky – “šprušle” musejí být vodorovně, sklon žebříku volte nejméně 2,5 : 1 – pozor na prolomení žebříku a pozor na převrácení žebříku, i s vámi, dozadu).

Rada 5: Dopadový prostor – jako do bavlnky

Před výstupem na žebřík vykliďte prostor u paty žebříku (u paty žebříku musí být ponechán volný prostor alespoň 0,6 m; přestože spadnout nechcete, s možným pádem počítejte a vše z prostoru, kam byste mohli dopadnout, odstraňte – zejména ostré předměty, o něž se můžete poranit nebo na ně napíchnout).

Rada 6: 2x více rukou, nežli nohou a naopak

Při výstupu / sestupu na žebříku dodržujte zásadu tříbodového kontaktního systému (dvě nohy na žebříku + jedna ruka; dvě ruce na žebříku + jedna noha) a buďte vždy čelem k žebříku, rukama se držte příčníků (“šprušlí”), nikoli podélníku. .

Rada 7: Výstup a sestup

V každém okamžiku výstupu / sestupu či práce na žebříku, mějte k dispozici možnost pevného úchopu alespoň jednou rukou (pozor na obouruční práce), nikdy nestoupejte na poslední stupně žebříku.

Rada 8: Dohled ano, pomoc ne

Na žebříku pracujte samostatně (na žebříku smí pracovat pouze jedna osoba, je zakázáno nechat si žebřík přidržovat jinou osobou – pokud žebřík není stabilní, musí se ustanovit jinak, lépe nebo použít jiný žebřík, např. opatřený stabilizátorem).

Rada 9: Žádnou motorovku, prosím

Ze žebříku provádějte jen lehké manuální práce (na žebříku nepoužívejte těžká nářadí, např. motorové pily, sbíjecí kladiva apod.).

Rada 10: Dejte si tu práci a žebřík posuňte

Nevyklánějte se ze žebříku (pracujte pouze tam, kde bezpečně dosáhnete, aniž byste museli trup těla vychýlit z roviny žebříku).

Byl pro vás článek užitečný?

Klikněte na hvězdičky pro ohodnocení článku.

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Počet hodnocení: 8

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo článek ohodnotí. Děkuji.

Pokud se vám článek líbil...

Sledujte mě na sociálních sítích.

Omlouvám se, že pro vás nebyl tento článek užitečný a děkuji za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte mně, jak mohu tento článek vylepšit.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Scroll to Top