Ing. Vít Hofman | SAW - Logo (www.sawuh.cz)

Revize komínů 2019

Autor článku: Ing. Vít Hofman
Datum publikování: 4. 9. 2017
3.4
(36)

Ať chceme nebo nechceme, pomalu ale jistě se opět blíží topná sezóna a s ní i ten pravý čas, věnovat náležitou pozornost a péči spalinové cestě - tedy komínu. Nepodceňte kontroly a revize komínů!

Jaké platí v současné době požadavky na provádění kontrol, čištění a revizí spalinových cest, to se dozvíte po přečtení tohoto článku.


Čištění komína (spalinové cesty)

Čištění komína se provádí odstraněním pevných látek, usazenin a nečistot ze spalinové cesty a jejích komponentů a výběrem pevných částí spalin nahromaděných v půdici komínového průduchu a kondenzátů ze spalinové cesty.

Nelze-li komín vyčistit běžným, mechanickým způsobem, lze provést čištění komínu odolného proti vyhoření sazí vypalováním. Vypalování komínu smí provádět pouze oprávněná osoba.


Kontrola komína (spalinové cesty)

Kontrola komína (spalinové cesty) se provádí po jeho vyčištění posouzením:

  1. toho, zda stav a provedení spalinové cesty v době kontroly odpovídá technickým požadavkům, podle kterých byla spalinová cesta navržena, provedena a bylo zahájeno její užívání,
  2. toho, zda stav a provedení spalinové cesty zajistí, aby za všech provozních podmínek připojených spotřebičů paliv byly spaliny bezpečně odvedeny a rozptýleny do volného ovzduší,
  3. zajištění volného a bezpečného přístupu ke spalinové cestě a k jejím vybíracím, vymetacím, kontrolním, měřicím a čisticím otvorům,
  4. spalinové cesty z hlediska dodržení bezpečných vzdáleností od hořlavých předmětů a stavebních hmot třídy reakce na oheň B až F,
  5. zajištění požární bezpečnosti viditelných a přístupných míst spalinové cesty, zvláště při prostupu spalinové cesty stavebními konstrukcemi, půdním prostorem nebo střechou a vývodů spalin obvodovou stěnou stavby,
  6. jejího stavebně technického stavu a
  7. toho, zda nedošlo k zásadním změnám oproti stavu zjištěnému při minulé kontrole nebo revizi.

Revize komínů (spalinové cesty)

Revize komínů (spalinových cest) se provádí:

  1. před uvedením nové spalinové cesty do provozu nebo po každé stavební úpravě komínu,
  2. při změně druhu paliva připojeného spotřebiče paliv,
  3. před připojením spotřebiče paliv do nepoužívané spalinové cesty,
  4. před výměnou spotřebiče paliv s výjimkou výměny spotřebiče stejného druhu, typu, provedení a výkonu za podmínky, že způsobilost spalinové cesty je potvrzena zprávou o provedení čištění a kontroly spalinové cesty,
  5. po komínovém požáru, nebo
  6. při vzniku trhlin u používané spalinové cesty, jakož i při důvodném podezření na výskyt trhlin u používané spalinové cesty.

Lhůty kontrol a čištění komínů

WordPress Tables Plugin

Upozornění!

Dejte si pozor na výběr vhodného "kominíka". V případě, kdy má Váš komín délku 8 m a kominík si přinese "štětku" o délce 3 m, nebude to to pravé ořechové.

Časté pochybení bývají také v dokladech, kdy Vám "kominík" předá doklad o provedené kontrole spalinové cesty, ale již Vám nedodá doklad o čištění komína!

Péče o komíny by měla být nedílnou součástí preventivních činností na úseku požární ochrany. Rozhodně v této oblasti nic nepodceňujte, protože požárů od komínů již bylo více než dost!

Odešlete mně poptávku a já udělám maximum pro to, abych Vám pomohl!

Byl pro vás článek užitečný?

Klikněte na hvězdičky pro ohodnocení článku.

Průměrné hodnocení 3.4 / 5. Počet hodnocení: 36

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo článek ohodnotí. Děkuji.

Pokud se vám článek líbil...

Sledujte mě na sociálních sítích.

Omlouvám se, že pro vás nebyl tento článek užitečný a děkuji za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte mně, jak mohu tento článek vylepšit.

Komentáře k příspěvku

19 comments on “Revize komínů 2019”

  1. Dobrý den, mám turbokotel, jehož spalinové cesty nevedou do komínu, ale přes zeď. Revizní technik provedl revizi kotle a taktéž uvedl, že komín je bez závad, je v tomto případě nutné provádět revizi spalinových cest, když fakticky žádné nejsou? Děkuji za odpověď.

  2. Dobrý den,
    připojuji nová krbová kamna na dřevo na původní spalinovou cestu /jednovrstvý původní komín/. Na komín není žádná aktuální revize či kontrola. Jde o starý rodinný dům v Praze. Jak mám vyhovět legislativě s ohledem na potřebné revize a kontroly?

    Děkuji Nosek

    1. Dobrý den, to je velmi těžké, takhle odpovědět.
      Ale obecně platí, že než ke spalinové cestě (komínu), připojíte nový spotřebič paliv, musíte udělat její revizi.
      Takže ideální řešení pro vás je, obrátit se na kominíka a nechat si fundovaně poradit.
      Legalizace však často u starších objektů znamená nemalé investice - vyfrézování (rozšíření), vyvložkování, prodloužení nebo někdy také zcela novou spalinovou cestu. Každopádně požáry od komínů jsou poměrně časté, takže podceňovat to, se nemusí vyplatit. Nelegálně instalovaná kamna se také v případě škody nebudou líbit pojišťovně.

  3. Dobrý den, děkuji za výborný a přehledný popis ohledně revizí. Chtěl bych se Vás zeptat kdo provádí kontroly revizí resp. na jaký orgán se mám obrátit? Mám s bratrem starý barák kde se 25 let netopilo. Bratr začal teď barák obývat a přitáhl dvoje stoletá kamna, roury a topí. Když chci po něm vidět potvrzení o revizi, tak nemám šanci.
    Děkuji za radu.
    S pozdravem
    Přemysl Remek

  4. kotel na tuhá paliva byl nahrazen plynovým, Pro odvod splodin byl využit
    původní komín, kterým byl protažena umělohmotná roura napojená na plynový kotel a vyvedená až nad ůroven komína.
    Je nutná každoroční kontrola spalinové cesty ?
    Děkuji

  5. Dobrý den, čištění komínu si provádím několikrát ročnš sám a jednou za rak mi to provádí kominík, který mi vystavil i revizní zprávu. Letos mi zasa provedl vyčištění komínu, ale revizní zprávu nedal z důvodu toho, že prý platí jiné předpisy, Stejnou odpověď jem dostal i od jiných kominíků. Prosí o odpovědˇco je na tom pravdy a jak mám postupovat abych dodržel zákon.
    Co se stane když budu topit bez zbytečného papíru. Děkuji za odpověď.

    1. Dle mého názoru, pokud někdo poskytuje službu, tak by vám měl dát jasný doklad o tom, co přesně u vás provedl. Spalinová cesta se musí nejen čistit, ale také kontrolovat. Pokud vám doklad kominík dát nechce, asi bych hledal jiného.

  6. Dobré ráno, mám opravený komín v rodinném domě. Provedeno vyvložkování. Moje otázka je, revize musí být prováděna každý rok. Musí být potvrzeno kulatým razítkem. A nebo stačí normální razítko ploché?
    Lokalita. Polička Husova 74 572 01 -Pomezí Čech a Moravy -Českomoravská vysočina.

    1. Dobrý den, omlouvám se, ale povinnostmi fyzických osob, které jsou od podnikajících fyzických a právnických osob odlišné, si nejsem zcela jistý a tak vás nechci chybnou či nepřesnou odpovědí mystifikovat.
      Dle předpisů platí:
      Čištění nebo kontrolu spalinové cesty provádí osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví (dále jen „oprávněná osoba“).
      Revizi spalinové cesty provádí oprávněná osoba, která je současně revizním technikem spalinových cest ve smyslu zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (dále jen „revizní technik spalinových cest“).

      Tj. ve vašem případě bych hledal revizního technika spalinových cest a neřešil kulatost či plochost razítka 🙂

  7. Dobrý den,
    Chtěl bych se zeptat zda a v jak často musím provést revizi a čištění komínu, v případě, že se jedná o chatu využívanou od května do září pouze víkendově. Děkuji předem za odpověď
    S pozdravem a přáním hezkého dne
    Hrůza Zdeněk

    1. Co se týče revizí, je to přesně uvedeno v kapitole "Revize komínů (spalinové cesty)".
      Ohledně lhůt kontrol a čištění, vám nemohu odpovědět, protože neznám druh paliva a výkon spotřebiče. Odpověď ale naleznete v tabulce v kapitole "Lhůty kontrol a čištění komínů."

      Předpokládám, že to bude 2x ročně čištění a 1x ročně kontrola (do 50 kW - pevná paliva).

      Za sezónní provoz se dle vyhlášky považuje provoz spalinové cesty po dobu nepřesahující v součtu 6 měsíců v kalendářním roce.

      S přáním bezpečného dne, Vít Hofman

  8. Dobrý den,
    rád bych se zeptal, zda musím mít každý rok kontrolu komína s razítkem od kominíka v novostavbě, kde hlavní zdroj topení je elektrický kotel a krbová kamna na dřevo používám jen párkrát do roka. Čištění komína provádím sám před zimní sezonou.
    Slyšel jsem, že v tomto případě není dle zákona nutná každoroční kontrola kominíka
    Děkuji

  9. Dobrý den,
    můžete mi prosím poradit, jestli lze provézt revizi nepovolené dostavby komínu, který údajně byl dočasně zakrytý střešní krytinou minimálně 16 let.
    Máme mapové podklady, které to dokazují.
    Děkuji za odpověď,
    Jan Renner

    1. Dobrý den, nejsem revizní technik komínů, tak mou odpověď berte prosím s rezervou.
      Revize spalinové cesty se provádí v případech, uvedených v § 3, vyhlášky č. 34/2016 Sb., úz.
      Rozsah revize je stanoven přílohou 1, k uvedené vyhlášce a prvním bodem, který se při revizi prověřuje, tak je, cituji: "Revize spalinové cesty se provádí posouzením shody provedení spalinové cesty s projektovou dokumentací"
      Tj. pokud je komín "na černo" - nepovolený, nebude ani projektová dokumentace (schválená samozřejmě), tj. nelze provést revizi.
      Obdobně to platí pro kontrolu spalinové cesty, která se provádí po každém čištění. I jedním z hlavních bodů kontroly je posouzení toho, zda stav a provedení spalinové cesty v době kontroly odpovídá technickým požadavkům, podle kterých byla spalinová cesta navržena, provedena a bylo zahájeno její užívání.

      Tj. domnívám se, že neschválený komín nelze legálně provozovat.

  10. Mám plynový kotel na vytápění rodinného domu. Každým rokem nechávám provádět kontrolu komína odborným kominíkem za 600,- Kč. Zdá se mi však, že tato kontrola je každým rokem zbytečná a že by stačila jednou za dva nebo 3 roky. Komín je vyvložkovaný a žádné zásahy či úpravy se neprovádí.
    Za případnou odpověď děkuji.

    1. Dobrý den pane Krčmo. Obávám se, že vás nepotěším, ale roční perioda je pevně dána právními předpisy. Do jaké míry jde o oprávněný požadavek a do jaké o "lobby" kominíků, si netroufám soudit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rubriky

Nejnovější příspěvky

Nejnovější komentáře

  1. Dobrý den pane Hofmane, děkuji za velice podnětné webové stránky, na kterých většinou najdu výborně vysvětlené otázky z oblasti BOZP.…

Kontaktní informace

Ing. Vít Hofman

IČ: 020 65 681
DIČ: CZ8602215072
Zerzavice 2146
686 01 Staré Město
Obchodní podmínky
Ochrana osobních údajů
Prohlášení o zásadách Cookies (EU)
cart