Ing. Vít Hofman | SAW - Logo (www.sawuh.cz)

Přehled právních předpisů BOZP a PO

4.2
(5)

Pro Vaši lepší orientaci v problematice bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární ochraně, jsou pro Vás připravil ucelený přehled právních předpisů, které jsou pro zajištění bezpečnosti nejvýznamnějšími z pohledu zaměstnavatele.

Registr předpisů bude průběžně aktualizován, popř. doplňován. Návrhy na doplnění můžete uvádět v diskusi nebo mně zaslat emailem.

Zákony, na něž je odkazováno, jsou vždy v jejich platném znění. Přehled právních předpisů BOZP umožňuje snadné vyhledávání a to pomocí vyhledávacího pole, umístěného vždy vpravo nad přehledem.

Červeně a tučně jsem se pokusil zvýraznit ty předpisy, které jsou dle mého názoru nejvýznamnější a pokud s bezpečnostní začínáte, začít byste měli právě s nimi.

Žlutě jsou potom zvýrazněny nejnovější předpisy, resp. poslední aktualizace v registru.


Přehled právních předpisů BOZP:

Vytvořil Ing. Vít Hofman, 12. 4. 2014 | Poslední aktualizace: 27. 07 2022


WordPress Tables Plugin

Pro koho je přehled právních předpisů BOZP určen?

Tento registr, tedy přehled právních předpisů BOZP, jsem vytvořil zejména pro všechny odpovědné zaměstnavatele a jejich vedoucí zaměstnance, aby se mohli v problematice lépe zorientovat. Užitečný však může být pro každého, kdo řeší nějaký problém s bezpečností práce či požární ochranou.

Ani odborně způsobilá osoba v prevenci rizik nebo v požární ochraně, si nemusí všechny předpisy pamatovat nazpaměť! Není potom nic jednoduššího, než využít přehled právních předpisů BOZP a jednoduše v něm vyhledat, co potřebujete.


Co přehled právních předpisů BOZP neuvádí?

Přehled právních předpisů BOZP jsem záměrně ochudil o ty předpisy, které se týkají jen konkrétních, úzce specifikovaných skupin osob. Zejména v registru nejsou předpisy pro důlní a horní činnosti, předpisy vztahující se k jaderným provozům a jaderné bezpečnosti, předpisy určené pro výrobce zařízení a některé další.

Proč přehled právních předpisů BOZP neuvádí technické normy?

Nutno také podotknout, že mezi právní předpisy nepatří technické normy. Tyto také neuvádím záměrně. Zejména pro to, že je jich až neskutečné množství a přehled právních předpisů BOZP by se tak stal velmi nepřehledným.

Dalším důvodem je fakt, že pokud chcete s technickými normami alespoň trochu efektivně pracovat, musíte mít zaplacený přístup k ČSN online, u Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Tam můžete potom jednotlivé normy poměrně snadno vyhledávat.

Komplikovat přehled právních předpisů BOZP technickými normami, by tak bylo značně neefektivní.


Zaměstnanci musejí být školeni o právních předpisech BOZP - tedy o všech v registru?

Ano i ne. Pravdou je, že zaměstnanci skutečně musejí být proškoleni o právních předpisech. Zákoník práce tuto povinnost ale blíže upřesňuje a to tak, že pouze o těch předpisech, které doplňují jejich odborné předpoklady a požadavky pro výkon práce, které se týkají jimi vykonávané práce a vztahují se k rizikům, s nimiž může přijít zaměstnanec do styku na pracovišti, na kterém je práce vykonávána.

Z uvedených předpisů je tedy nutno vybrat jen ty relevantní a ideálně, pouze relevantní části relevantních předpisů.


Školením se zabývám již řadu let, rád pomohu

Za svou praxi jsem proškolil již tisíce zaměstnanců. Při školeních se vždy snažím klást důraz na skutečná rizika konkrétních prací, činností a pracovišť a omezit klasické a nudné tlachání na minimum. Při školení využívám audiovizuálních prezentací a mohu tak vše demonstrovat na skutečných příkladech z praxe!

Není pro mě tedy žádným problémem, výše uvedený přehled právních předpisů BOZP vyfiltrovat tak, aby byl pro Vaše činnosti relevantní.

Stáhněte si vzorovou dokumentaci školení BOZP a PO


Pomohl Vám přehled právních předpisů?

Budu velmi rád za Vaši zpětnou vazbu. Nestojím jen o slova chváli. Snesu i kus kritiky. Rád přehled právních předpisů BOZP upravím a vylepším tak, aby Vám byl ještě více nápomocen! Přehled právních předpisů BOZP je tu hlavně pro Vás!

Objevte více vzorů BOZP a PO

Vybírejte ze stovek vzorových, profesionálně připravených dokumentů BOZP a PO, které si můžete okamžitě stáhnout.

Byl pro vás článek užitečný?

Klikněte na hvězdičky pro ohodnocení článku.

Průměrné hodnocení 4.2 / 5. Počet hodnocení: 5

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo článek ohodnotí. Děkuji.

Pokud se vám článek líbil...

Sledujte mě na sociálních sítích.

Omlouvám se, že pro vás nebyl tento článek užitečný a děkuji za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte mně, jak mohu tento článek vylepšit.

Komentáře k příspěvku

2 comments on “Přehled právních předpisů BOZP a PO”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rubriky

Nejnovější příspěvky

Nejnovější komentáře

  1. Dobrý den pane Hofmane, děkuji za velice podnětné webové stránky, na kterých většinou najdu výborně vysvětlené otázky z oblasti BOZP.…

Kontaktní informace

Ing. Vít Hofman

IČ: 020 65 681
DIČ: CZ8602215072
Zerzavice 2146
686 01 Staré Město
Obchodní podmínky
Ochrana osobních údajů
Prohlášení o zásadách Cookies (EU)
cart